Bakmeesters West-Vlaanderen

Ronduit heerlijk!

03/06/2022
National Donut Day 
 
Iedere eerste vrijdag van juni is het in Amerika National Donut Day. Een traditie die ons terugbrengt naar de Eerste Wereldoorlog. Toen deelden The Donut Lassies, de heilssoldates van het Leger des Heils, verse donuts uit aan de soldaten aan het front, bij wijze van spirituele en emotionele steun. Elk jaar wordt dit initiatief herdacht op National Donut Day. 
 
Donuts zijn dus overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, maar ze hebben de laatste jaren ook in ons land aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig zie je de ronde lekkernijen in bijna alle toonbanken van de Vlaamse bakkerszaken blinken. 
Hoog tijd voor een stukje geschiedenis over deze overzeese heerlijkheid. 
 
Who don-ut? 
 
Zoals dat wel vaker gaat als iedereen met de eer wil gaan lopen, zijn er een aantal gangbare theorieën over het ontstaan van de donut. Hoewel de donut beschouwd wordt als een Amerikaanse uitvinding is er voor de eerste keer sprake van een donut in een Engels kookboek, die vermelding dateert van 1803. 
 
Oki-dough-ki? 
 
Maar er zijn kapers op de kust. En dat mag je in dit geval letterlijk nemen. Het was de Amerikaanse zeeman Hanson Gregory die beweerde dat hij in 1847 op zestienjarige leeftijd de donut heeft uitgevonden. Hij kreeg van zijn moeder vaak oliebollen mee op zijn reizen, of eerder een klont deeg, wat letterlijk vertaald naar dough nut. Omdat hij die oliebollen vaak wat te vettig vond, maakte hij met een zoutvaatje een gat in het midden van het deeg. Zo ontstond, volgens hem althans, de eerste donut. 
 
Een laatste theorie is dat Nederlandse Amerikanen de uitvinders van de donut zouden zijn. Een donut is namelijk een variant van de oliebol, een uitvinding die samen met de Nederlandse immigranen de oceaan overstak richting de Verenigde Staten. Dit is de meest waarschijnlijke theorie omdat dit in 1809 al werd omschreven door Washington Irving in zijn boek 'A History of New York'.
 
Ziezo, net als de donut zijn we rond. 
Vind jouw favoriete donut bij een bakmeester in jouw buurt. Let’s dough it!