Bakmeesters West-Vlaanderen

Het snoep van de Sint. Niet zomaar snoep.

01/12/2020
Sint Nicolaas, bisschop van Myra, aanbeden door duizenden kinderen, werd na zijn dood niet enkel de beschermheilige van kinderen. Ook zeelieden, prostituees en jawel, ook de bakkers vielen onder zijn heilige bescherming. 

Ontdek het assortiment bij je bakmeester.

Chocolademunten en letterkoekjes
De herkomst hiervan is vast de meest gekende. Nicolaas bezorgde immers drie zakjes met geldstukken als bruidsschat voor 3 dochters van hetzelfde gezin die er geen konden betalen. Nicolaas hoorde dat ze zich zouden prostitueren en om dat te vorkomen, zette hij ’s nachts voor elke dochter een geldbuidel bij het raam. De letterkoekjes en chocoladeletters zouden een overblijfsel zijn uit de kloosterscholen, waar kinderen met letters van deeg leerden lezen. Echt bewijs daarvoor is er niet, maar misschien had jij ook graag leren lezen met letterkoekjes.
 
Speculaas en pepernoten
Een luxe koek, speculaas. Kaneel en andere specerijen gaven de koek zijn typische smaak. De koek bakte man in een houten mal en kreeg de vorm van een pop, boot, zelfs een bijbelse scène. Later werden het vooral sinterklaasfiguren. Ook de pepernoten werden met specerijen gemaakt: kaneel, anijs, kardemom. Net zoals speculaas was het dus een teken om rijkdom te tonen.
Proef deze lekkernijen snel.

Varkentjes in marsepein
Sinterklaas was ook patroon van huwelijk en gezin. In de sinterklaasperiode konden jongens hun geliefde een stuk marsepein geven om te laten blijken dat ze gek op hen waren. Daar heeft het varkentje niks mee te maken. De periode voor sinterklaas was ook een slachtperiode. Het varkentje symboliseerde een geslaagde oogst en opbrengst, net zoals alle vruchten en andere diertjes in marsepein.
Varkentjes in huis halen?

Wanneer je dus bij je Bakmeester je snoepgoed voor Sinterklaas koopt, weet je in een keer waar het vandaan komt. Dat je het bij je Bakmeester koopt, betekent dat je ook weet waar je het lekkerste snoepgoed moet halen. Vergeet ook de overheerlijke chocoladefiguurtjes niet … De Sint is trots op jou.