Bakmeesters West-Vlaanderen

Ambachtelijk brood, van graan tot brood

10/02/2022

De hoofdingrediënten komen samen

Succesvolle zaken vragen meestal een goede voorbereiding. Dat is niet anders bij ambachtelijk brood. Alle ingrediënten worden zorgvuldig samengebracht en gemengd tot het perfecte deeg. 

 

Ambachtelijk brood kneden: Massage met liefde en respect

Daarna is het tijd om het deeg te kneden. Hierbij is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Een ambachtelijke bakker doet dit met de hand. Met veel liefde en respect voor zowel de stiel als de ingrediënten. 

 

Wikken en wegen

Dan is het tijd om het deeg te verdelen. Zo verdeelt de bakker die grote klompen deeg in kleinere stukken voor broden, maar ook pistolets, sandwiches en meer. Hij weegt het deeg nauwkeurig af, maar een ervaren bakker, die weet exact op gevoel hoeveel deeg hij nodig heeft voor elk product.

 

Op ’t gemak

Eens ze verdeeld zijn in de juiste hoeveelheden en de juiste vorm hebben gekregen, is het tijd om te rusten. De broden, pistolets en andere producten blijven rustig liggen om te rijzen. Ja, ook je favoriete brood heeft nood aan rust.

 

Brood is ook kunst

Na het rusten en rijzen, is het tijd om het brood in te snijden. Ieder soort brood of product krijgt een andere insnijding. Hier maakt de bakker lijntjes of puntjes in de bovenkant van het brood. Als je brood bakken op zich nog geen kunst vindt, komt dit misschien wel in de buurt. 

 

Bakken maar

En dan is het tijd om te bakken! De Bakmeester plaatst de broden zorgvuldig in de oven. Niet één per één. Nee, met een ‘schietplank’ schiet/schuift hij verschillende broden tegelijk de oven in. Het kan ook dat de Bakmeester meerdere broden op een groot oppervlak legt, om ze zo allemaal in één keer in de oven te schuiven.
 
Nog een laatste keer de temperatuur van de ovens checken en bakken maar! Nu is het aan de ovens om van de beste deegwaren een ware delicatesse te maken.

 

Mmmm, de geur van versgebakken brood

Eens de broden voldoende tijd in de oven hebben doorgebracht, schuift de Bakmeester ze weer zorgvuldig uit. De warme gloed komt je tegemoet en de heerlijke geur van versgebakken brood vult de bakkerij. 

 

Nog even rusten

Hoe heerlijk de geur ook is, zet nog niet meteen je tanden in het brood. Deze moeten eerst nog even rusten om af te koelen, één van de belangrijkste fases in het proces. Hiervoor liggen de broden mooi te wachten op de karren, voordat ze de winkelrekken in mogen.

 

Klaar om te smullen!

Dan is het eindelijk zo ver! Eens de broden genoeg zijn afgekoeld, komen ze in de rekken terecht. Klaar om door jou meegenomen te worden, zodat jij kan genieten van écht ambachtelijk brood! 
 
Komt het water je al in de mond? Ga langs bij jouw Bakmeester in de buurt en proef de liefde en het respect waarmee jouw Bakmeester ambachtelijk bakt.